Moderna rasvjeta i njena moć

moderna rasvjeta

moderna rasvjeta

Moderna rasvjeta ima nevjerovatnu moć transformacije okoline u kojoj živite. Često nismo svjesni koliko je rasvjeta zaista bitna za upotpunjavanje prostora i njen estetski kao i funkcionalni karakter. Moderna rasvjeta koju smo izdvojili za Vas, kako bi Vam slikovito dočarali njenu moć i nas je inspirisala. U bućem periodu planiramo i sami proizvoditi modernu rasvjetu u našim proizvodnim pogonima. ILLUX Light je povezao tim od dizajnera, inženjera pa do proizvođača i komercijalista kako bi moderna rasvjeta došla i na tržište Bosne i Hercegovine. Ono što nas raduje jeste činjenica da sve projekte investiramo od 100% domaćeg kapitala te konstantno edukujemo naš tim na različitim poljima.

Moderna rasvjeta i emocije?

Ono što često izostavimo prilikom uređenja doma jeste adekvatna i moderna rasvjeta. Te nesvjesno ili vodeći se metodom nagađanja odaberete pogrešnu rasvjetu  i neadekvatnu rasvjetu. Pa smo česti viđali rasvjetu u dnevnom boravku koja je direktno usmjerena u lice, te tako remeti svaki oblik relaksacije u tako osvjetljenom prostoru. Tradicionalna rasvjeta često ima nizak intezitet rendovanja boje CRI, koji u malim količinama ne prikazuje adekvatan kolorit te zamara našu očnu retinu. Moderna rasvjeta i koncept kojim se mi vodimo omogućava vam adekvatnu, pristupačnu i energetski efikasnu rasvjetu. Neke karakeristike rasvjete direktno utiču na emocije i stanje ljudskog uma. Neke od pojedinosti i njihovi uticaji su

   • Količina osvjetljenja: Visokoosvjetljene prostorije pojačava emocije bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim emocijama.
   • Nijansa: Svjetlo je rijetko čisto bijelo i varira sa izvorom osvjetljenja. Čak i boja koju Sunce daje varira tokom dana, s toplijim tonovima oko izlaska i zalaska sunca.
   • Boje također utiču na različite emocionalne i psihološke odlike, ali to često varira s kulturom. Osvjetljenje prema crvenom kraju spektra se često naziva “topla svjetlost” i povezana je sa emocijom pozitivnog osjećanja. Bijela/hladna svjetlost na drugom kraju spektra koja je više plava je povezana sa smanjenim intenzitetom emocija.
   • Intenzitet boje CRI: Takođe utiče na emocije, s više zasićenim nijansama koje imaju pojačavanje efekta na emocije, dok je svjetlo sa više prigušenim bojama relaksirajućeg karaktera.
   • Monohromatska svjetlost: Crno-bijela slika i dalje može dočarati emocije, kako kroz predmet ali i opseg i korištenje kontrasta unutar slike. Slike koje imaju nizak dinamički raspon, s više srednjih tonova boje imaju manje utjecaja.

Moderna rasvjeta, kako odabrati?

U našem asortimanu se nalaze stotine različitih rasvjetnih tijela. Tako da je prilikom odabira uvijek je pametno obratiti se profesionalcima. Naš tim Vam stoji na raspolaganju i sa zadovoljstvom će Vam pomoći. Pratite naš rad i na G+